Enak di Blog dan Perlu

Wicaksono

Kontroversi melahirkan blog kontroversial. Begitulah fenomena yang terjadi di ranah blog. Ketika orang ramai menghujat perilaku para praja Institut Pemerintahan Dalam Negeri yang penuh kekerasan, misalnya, lahirlah blog IPDNmania pada April lalu.

Blog itu kontroversial karena pengelolanya mengaku sebagai “putra-putri terbaik bangsa” yang menolak diperlakukan tak adil oleh media massa hanya gara-gara ada praja IPDN yang meninggal akibat dianiaya seniornya. Dan, semua posting-nya bernada membela IPDN. Dalam waktu singkat blog itu laris bukan kepalang. Ratusan, mungkin ribuan, orang datang tiap hari. Hingga kolom ini dibuat, blog itu mendapat 97.017 hit. Setiap posting menuai rata-rata lebih dari seratus komentar–sebagian besar mencaci-maki blog ini.

Rupanya sejarah berulang.

Ketika hubungan Jakarta-Kuala Lumpur memanas gara-gara kasus Rasa Sayange, yang diklaim sebagai lagu milik negeri jiran itu — juga geger rebutan kesenian reog — aksi anti-Malaysia pun marak di mana-mana, termasuk di ranah Internet. Sebuah blog anti-Indonesia juga muncul. Namanya Ihateindon.

Dalam posting pertama bertanggal 26 November, pengelola blog yang anonimus itu menulis,

This blog is dedicated for indon hater. Indon is a xenophopic & delusional granduer society. They thought the whole world is revolving around their pathetic world. I will include in this blog:

1. Screenshot of www headline showing the word Indon, for Indon to know that the whole world calling them Indon.
2. Copies of newpaper articles or news reporting the bad behaviour of Indon.
3. Anything bad about Indon.”

Singkatnya, sebuah ancaman. Tak mengherankan bila dalam sekejap juga blog ini populer di kalangan blogger, terutama dalam negeri. Apalagi ketika ternyata si pengelola benar-benar melaksanakan ancaman itu dengan membuat posting-posting bernuansa melecehkan Indonesia, misalnya ada parodi Pancasila dengan judul Pancagila Negara Indon. Segera saja posting-posting di blog itu menuai puluhan komentar sinis.

Namun, buat saya, blog tak lebih dari sekadar lelucon belaka. Saya tak menganggapnya sebagai sesuatu yang serius, misalnya kampanye hitam bagi Indonesia, melainkan hanya sekadar buah tangan orang iseng. Bukankah di ranah Internet semua orang bisa melakukan apa saja, termasuk berbuat jahil? Bukankah selalu ada saja orang yang memancing di air keruh untuk mempopulerkan blog-nya? Bukankah selalu ada orang yang mengambil posisi berlawanan dari mainstream hanya demi mengejar statistik, traffic, dan komentar yang berderetan?

Karena itu, terlalu berlebihan kalau kita buang-buang waktu, tenaga, juga pikiran untuk menanggapi atau bereaksi keras terhadap blog itu. Kecuali, jika kita juga mau iseng belaka. Sebab, masih banyak urusan yang lebih penting dan mendesak ketimbang memperhatikan blog kontroversial itu. Seperti halnya blog IPDNmania yang sudah tak pernah diperbarui dan dikunjungi lagi itu, blog Ihateindon ini pasti bakal segera dilupakan orang seiring berlalunya isu anti-Malaysia. Buat apa kita repot-repot?

Komentar [158]

Feed  •   Trackback  •   Kirim Komentar

158 Komentar untuk “Indon”

  1. ndaru a.k.a starchie | 7 December, 2007 08:31

    yah “kita” kan suka sekali dengan yang namanya seremoni, fenomena ini juga terjadi dalam ranah blog Indonesia. Gimana kalao besok bikin gerakan sejuta banner mas? ;)

  2. qureyoon | 7 December, 2007 08:38

    ada tombol ‘flag’ di bar atas, tinggal di klik sekali beres.

    ngapain dibaca isinya ? :P

  3. Piet Mambang | 7 December, 2007 16:06

    Pembuatnya mirip dengan malon yang posting di detikforum. Mungkin karena tidak bisa berdebat lagi pakai logika, makanya dia bikin blog.
    Cukup kreatif dibanding pemerintah Malaysia yang cuma bisa nyontek.

  4. Nggrundle | 7 December, 2007 16:34

    Sabar saja bung, kita ini orang berpendidikan. Lumrah saja, doeloe malingsia mengirimkan pelajarnya untuk belajar di indonesia,itu membuktikan bahwa negeri jaran(kuda) eh jiran memang tidak bisa apa², dan ingin berguru pada kita. Mereka sama halnya kacang yang lupa sama kulitnya. Berbagai hal mereka masih kalah dengan kita. Hidoep Indonesia….

  5. choUzee_oSboRn | 8 December, 2007 05:59

    ga sedikit ko orang pinter di indonesia salah satunya anda :) saya juga sudah melihat dan membaca blog tersebut, namun disini saya berasumsi bahwa pemilik blog sepertinya kehabisan ide hendak membahas/menulis tentang apa ?? sehingga pemilik blog mencari kontroversi agar blog nya konstruksi!! dan yang kedua tambahan dari rekan saya, yang kebetulan juga membaca, dia cukup jeli dalam mebaca dan dia melihat dari penulisan setiap isi blog hampir menggunakan bahasa indonesia, hanya beberapa yang berlogat melayu :) asumsi ada nya keterkaitan orang dalam pun muncul ?? mungkin itu saja, semoga dengan adanya kasus ini malah mampu mempersatukan kita semua khususnya warga negara indonesia…. amin

  6. suhe | 8 December, 2007 13:26

    ada benarnya,kadang cuma mw nambah statistik comment. seperti saya.
    nitip link ya..:

    http://www.kutubkubeku.blogspot.com

    (baca terusss yaa…heheh:P)

  7. Harry P | 9 December, 2007 21:03

    Memang tidak ada gunanya dan hanya membuang-buang waktu, energi, juga merupakan pekerjaan sia-sia yang sungguh irasional bilamana kita membaca suatu blog yang isinya tidak bermuatan ilmu pengetahuan, info publik (kesehatan, sosial, agama dan budaya), perkembangan usaha, serta hal lainnya yang lebih penting dari sekadar caci maki. Meski di dalamnya terkandung bentuk-bentuk pelecehan terhadap simbol-simbol dan lambang-lambang serta salah seorang tokoh pendiri Bangsa Indonesia, dimana Indonesia adalah suatu negara yang sah keberadaannya menurut undang-undang hukum internasionl. Dan perlu diingat bahwasanya Bangsa Indonesia adalah bangsa yang besar dimana Indonesia ini penuh perjuangan di dalam meraih kemerdekaannya.
    Jadi tidak akan ada keuntungan apapun yang dapat diraih dari kita bila kita mengomentari atau menanggapi blog tersebut dengan tindakan-tindakan yg irasional pula, sebagaimana tindakan kerdil mereka (warga dan pemerintah Malaysia) yang telah dengan sengaja berbuat sangat jauh dari nilai-nilai luhur budaya dan agama yang selama ini senantiasa diagung-agungkan oleh mereka. Bangsa Indonesia adalah Bangsa Yang Besar yang sangat pandai menyikapi hal apapun dengan berjiwa besar pula. Jangan pernah menjadi bangsa yang kerdil !

  8. aang | 10 December, 2007 15:51

    setuju wlopun di blog saya ada artikel ttg anti malingsia, he5x

  9. iRW | 10 December, 2007 16:27

    Pak Wicaksono, saya hanya ingin menambahkan bahwa ‘ihateindon’ nampaknya dibuat sbg jawaban atas ‘malingsia.com’

    http://akusuka.wordpress.com/2007/12/10/malingsia-malingsiacom-versus-indon-ihateindonblogspotcom/

  10. andini | 10 December, 2007 16:49

    saya pikir blog ihateindon malah bisa jadi introspeksi. awalnya saya tersinggung berat baca postingan tentang panca gila yang beredar di milis2.. tapi saya baca seluruh isi blognya, kok ya banyak juga yg bisa dijadikan renungan. lebih baik tidak terprovokasi dan tetap berusaha jadi lebih baik dari malaysia.
    dan mungkin butuh trigger semacam ini supaya nasionalisme kita terjaga..

  11. iRW | 10 December, 2007 16:49

    saya ingin menambahkan bahwa blog “ihateindon” nampaknya jawaban atas situs/blog “malingsia.com”

    http://akusuka.wordpress.com/2007/12/10/malingsia-malingsiacom-versus-indon-ihateindonblogspotcom/#more-56

  12. hariadhi | 11 December, 2007 00:06

    Karma buat kita sendiri. Karena hobi mencaci-maki Malaysia, sekarang mereka pun harusnya berhak mencaci-maki kita.

    Makanya gw pengen bikin gerakan supaya masalah budaya itu dibahas dengan lebih positif, jangan bisanya saling hujat saja.

    http://hariadhi.wordpress.com/2007/12/10/iloveid/

    Mohon disebarluaskan…

  13. Cynanthia | 11 December, 2007 14:26

    Wekekekkee, ngapain ngurus blog kurang kerjaan itu dan orang2 Malaysia yang menghina kita. Biarlah, toh kita ini bangsa yang beradab dan mengenal tatakrama. Hehehe.

    Situs malingsia.com juga kurang kerjaan…

  14. yustiawan | 11 December, 2007 19:04

    Saya setuju kalau itu blog “ihateindon” emang kurang kerjaan dan kurang ajar juga….tapi sebenarnya kita juga nggak boleh malu untuk mengakui bahwa sebagian isinya memang ada benarnya…Kadang kita emang butuh “tamparan” dari orang lain agar kita terjaga dari tidur dan mimpi kita untuk segera membenahi segala kelemahan dan borok kita. Biar tidak dijadikan tertawaan bangsa lain….

  15. auliahazza | 11 December, 2007 20:12

    Maklumlah kita kan sama lagi sama-sama panas, mudah-mudahan turunnya hujan bisa mendinginkan suasana bahkan bisa memadamkan ;)

    Anggap saja lagi mengingat masa kecil, lagi main ejek-ejekan sama teman diseberang pagar rumah

  16. Aulia | 15 December, 2007 15:15

    betul itu, dunia maya “TIDAK ADA HUKUM” api pun jadi (menyulus massa maksudnya).

  17. Achmad | 19 December, 2007 11:57

    Benar. Tidak perlu tersinggung. Tapi bukan berarti membenarkan isi blog itu. Begitu aja kok repot!!!
    Oh ya! Saya mencari berita kriminal yang terjadi di negeri jaran. Apa ada yang bantu saya? Sebab, saya search tidak ada. Apa memang benar-benar orang malingsia tak pernah berbuat kriminal selain menyiksa TKI.
    Tolong dibantu ya…
    Saya punya media cetak yang salah satu halamannya kriminal dunia. Malingsia jarang ada

  18. soni farid maulana | 21 December, 2007 16:22

    kasihan bangsa Malaysia yang baru bebas dari penjajahan bangsa Inggris. Ia tidak punya identitas budaya. Jadinya caplok sana caplok sini. Kalau moralnya tinggi pasti tidak demikian. Tidak juga bilang Indon yang sangat melecehkan itu. Memangnya apa sih keunggulan bangsa Malaysia itu? Tak ada!

  19. budi santoso | 31 December, 2007 10:49

    mas wicak, itu sebenarnya buat saya wong jowo sepertinya mesti ngerti “iso ora ndelok gitok`e dewe?” (bisakah kita melihat kuduk sendiri), sudahlah jangan terlalu diperdalam hingga yang muncul adalah saling mengumpat, marilah kita sama sekarang ini mengembalikan image kita sebagai bangsa yang santun, selalu “lembah manah”(rendah hati) penuh senyum yang sekarang sudah lebih banyak hilang di wajah2 kita
    setuju teman2? MERDEKA

  20. imaz | 12 January, 2008 15:52

    kenapa harus dibalas ejek yg lokal jg kenapa tidak langsung habis2an meng-hajar mereka dengan sindiran k international,bs sj kt sindir mrk ktka kt tmpil d ngr laen.sorry klo gk up 2 date

  21. aadun | 4 April, 2008 11:27

    buat apa tersinggung ama yang seperti itu…
    biasanya orang yang suka menghina adalah orang yang memang seperti yang dihinanya itu…
    lagipula nggak semua orang di malaysia kaya gitu kan??kasian yang nggak ikutan…

  22. Soviet Union | 16 April, 2008 16:07

    Malaysia lebih hebat dari Indonesia. JAAAUUUUUUUUUUUHHH!!!!!
    Kasiaaaaaannnn Indonesia!!!

  23. Soviet Union | 23 April, 2008 17:23

    Indonesia salah satu negara TERKORUP di dunia!!!

    Indonesia adalah negara abal2 & negara culun2!!!

    Indonesia salah satu negara perusak hutan tropis yang cukup parah, dimana hutan tropis merupakan paru2 dunia. Juga terkenal Indonesia sebagai perusak lingkungan, baik darat, laut maupun udara. Kota Jakarta salah satu kota TERJOROK dan TERPOLUSI di dunia!!!

    Warga Indonesia banyak yg tolol & uneducated. Buktinya banyak yg mudah terprovokasi yg berujung pada kekerasan, terutama di bidang SARA.

    Indonesia salah satu negara pelanggar HAM paling BIADAB di dunia!!!

  24. Soviet Union | 25 April, 2008 16:57

    Indonesia negara tak punya harga diri.

    Bangsa pengemis

    Bangsa babu yang sangat hina

    Bangsa barbar yg gemar berkelahi dgn sesama sendiri

    Bangsa maling. Yang maling bukan Malaysia, tapi Indonesia. Buktinya banyak malin di Indonesia, mulai dari maling jemuran, maling ayam, maling duit, maling mobil sampai para koruptor super serakah.

    Bangsa Indonesia BANGSA TOLOL dan IDIOT!!!!!

  25. Wedhuz | 27 April, 2008 17:09

    Soviet Union ;> lagi BTee thoo MAS…

    suNNGuh naAs sampeyan bisa b’basa Indonesia dengan baik dan benar,,,

    :))

  26. Soviet Union | 6 May, 2008 16:04

    Alhamdulillah telah terbuka semburan lumpur baru di sidoarjo jawa timur. Semoga terbuka semburan2 lumpur lainnya, Amin!

  27. Pemikir Terbatas | 23 June, 2008 04:43

    Saya semakin tidak menyukai pemikiran bebas,ternyata pemikiran bebas yang dibawa bangsa eropa ternyata telah memecah belah kami.
    padahal dulu saya suka,sayang sekali para pemikir bebas mulai sombing.

  28. asterlyAlarve | 1 July, 2008 03:48

    Hi All.

    Nice forum.happy to be here and hope to be more involved.

    thanks,
    Mickael

    äëøåéåú
    ñèåöéí, äëøåéåú çéìåôé æåâåú

  29. LIA | 6 August, 2008 23:10

    Mikum…
    sypa sih tu soviet union kata2′y serem pisan euy, tpi pke bahasa indonesia…org indonesia bkn sih? bwt ‘ i hate indon’ janganlah t’lalu sering Menghina coz blm tentu negaramu lebih baik & lebih mulia dari negeri q t’cinta indonesia…
    Indonesia Q kan slalu menjaga Mu…OLweiz!

  30. Relpecylony | 19 October, 2008 17:04

    How are you ?
    The interesting name of a site - blog.tempointeraktif.com
    I at night 2 hours
    looked in the Internet So I have found your site :)
    The interesting site but does not suffice several sections!
    However this section is very necessary!
    Best wishes for you!
    Forgive I is drunk :))

  31. DDDDepressionnnn | 21 November, 2008 09:33

    Depression Depression Depression aaaaaaaa
    HEEEEELP :( :( :(
    I hate winter! I want summer!

  32. ReoxAncesee | 5 December, 2008 01:36

    Hi there viara
    :) If I were you though, I wouldn’t become dependant on it….I just did it that once, and that was it…I had a roomate who became mentally dependant on it (and that came out to be expensive too)
    Goodluck!!!

  33. Ordeddyapoppy | 5 December, 2008 12:43

    Sorry viagras
    :) I’ll tackle on the “proven” medical products first, Viagra & Cialis. Combining both won’t give you additional benefits, and from your question I don’t think you were prescribed to take both drugs at the same time.
    Goodluck!!!

  34. sakuhati | 6 December, 2008 16:54

    Hi!
    I am 9 hours looking to find this info.
    Thank i was find that i looking!

    Thank you

  35. Antanida | 10 December, 2008 20:09

    Thanks! gut text

  36. emervexbemdox | 17 December, 2008 05:07

    Very usefull post, i think i will use it.
    Thanks.

  37. OccarcevabGex | 19 December, 2008 07:55

    Hi people

    As a fresh blog.tempointeraktif.com user i only wanted to say hi to everyone else who uses this bbs :-D

  38. biadiommabany | 3 January, 2009 18:06

    As the U.S. and Iraqi national anthems played and Iraqi troops looked on,
    “Let me talk about the guy throwing his shoe.
    Afterward, Talabani praised his U.S. counterpart as a “great friend for the Iraqi people”

  39. osobo | 17 February, 2009 18:44

    Новый способ давления на кандидата на пост Главы г. Химки

    Новый способ “наказать” тех, кто посмел участвовать в выборной кампании не на стороне действующей власти изобрели правоохранительные органы г.о. Химки.
    Руководствуясь не нормой закона, а чьей-то “волей” сотрудники милиции решили “проверить” все фирмы, внесшие денежные средства в избирательный фонд неудобных кандидатов.
    Начались “проверки” с телефонных звонков - где директор, сколько человек работает на фирме. После чего последовали “письма счастья” с просьбой предоставить всю бухгалтерскую документацию, учредительные документы фирмы, и даже, план экспликации БТИ.
    Такие запросы химкинским фирмам рассылает 1 отдел Оперативно-розыскной части № 9 Управления по налоговым преступлениям ГУВД Московской области за подписью начальника подполковника милиции Д.В. Языкова.
    И всё это в то время, когда Президент дал прямое указание правоохранительным органам о прекращении всех незаконных проверок малого и среднего бизнеса. С это целью внесены изменения в Федеральный закон “О милиции” - из статьи 11 этого закона исключены пункты 25 и 35, на основании которых ранее правоохранительные органы имели право проверять финансово-хозяйственную деятельность предприятий.
    Видно, об изменениях действующего законодательства местные правоохранительные органы не уведомлены. И не смотрят телепередачи с выступлениями Президента.
    Может быть, эта публикация подвигнет их к исполнению указаний Президента, а также к изучению и соблюдению действующего законодательства

  40. inoppicle | 14 March, 2009 13:48
  41. UphosseSharse | 26 May, 2009 00:51

    buy virginia slims ultra sunlight cigarettes
    cheap doral cigarette tawdry doral cigarette|cheap doral cigarettes
    cut-price doral cigarettes two-bit doral cigarettes
    inferior gpc cigarette cheap gpc cigarettes
    cheap gpc cigarettes tinpot gpc cigarettes
    discount pall mall cigarettes

  42. KiPanji. | 26 May, 2009 01:39

    Ada saja issu yg dijadikan bahan2 ejekan dan intimidasi antara bloger2 Indonesia/Malaysia yg disulut oleh penyamar2 yg ingin ranah nusantara ini bentrokan..setelah saya telusuri disemua blog2 nusantara ini juga diwebsite komunity,memang ada group adudomba ini.Contoh waktu sebuah Kominity Kompas masih aktif..selau issu adudomba ini disulut,apalagi bila kita bicara tentang Islam.Maaf ya kpd etnik China bukan semua anda bersikap adudomba,Tapi maaf memang yg menyulut api Malingsiadan IhateIndone adalah warga2 ini,baik diMalaysia atw Indonesia..

  43. KiPanji. | 26 May, 2009 01:43

    Soviet Union ini adalah orang Indonesia Timur,beliau lari ke Eropah karna negerinya mau merdeka sendiri..kini hidup senang diEropah .kerjanya kini menghujat apa saja tentang keburukan Indonesia..Jangan pedulikan dia biar menyalak sampai koyak mulutnya..

  44. KiPanji. | 26 May, 2009 02:02

    Contoh mudahnya orang Indonesia dibangkitkan amarahnya..hanya issu kecil ttg lagu “rasa sayange”Kenapa kita2 tidak menelusuri secara mendalam dan ilmiah..Kita khan maklum apasaja budaya Malaysia yg berunsur Melayu/Islam udah tentu kebanyakannya berasal dari Indonesia.Kalo sekedar mereka ngaku2 itu budaya mereka tentu aja bukan sebua lelucon..Toh memang nenekmoyang mereka berasal dari Indonesia.Malaysia kini ibarat seorang adik yg ingin melepaskan diri dari bayangan2 silam abangnya.bukan sombong atw bak kacang lupakan kulit.Kalo kita menempelak melayu malaysia berarti kita juga menghina leluhur2 kita ,juga sedulur2 kita,dunsanak serta sanak famili kita yg telah berhijrah beberapa abad doeloe..Bak kata pepatah”Jangan meludah kelangit(keatas),nanti terludah muka sendiri..Wallahu’Alam ..

  45. KiPanji. | 26 May, 2009 02:14

    Kalau bukan karna penjajah Inggris/Portugis/Belanda..kita dinusantara ini takkan terpisah-pisah..Jadi jangan jadikan aura kebangsaan untuk mendabik dada bahwa kita yg terbaik..Impian Kerajaan Islam Demak untu menyatukan Nusantara ini patut ditiru.juga seperti impian Kesultanan Aceh untuk menegakkan Islam di ranah nusantara ini.Kalo dihayati Islam itu secara mendalam bukan lagi mementingkan kebangsaan(Assabiyah),jadi kapan ada bentrokan antara Malysia/Indonesia,coba kedepankan metode Islam jgn kemukakan kebangsaan yg membuat kita egois-takabbur-bangga diri,kita bangsa yg terhebat!!Hanya Islam yg dapat mendamaikan manusia2 beraura nasionalis tersebut..InsyaAllah.

  46. Allotastent | 5 July, 2009 17:26

    бесплатное порно с эмо
    бесплатные порно девствиницы
    девочки 15 лет сосут член порно онлайн смотреть бесплатно
    бесплатное порно видео онлайн знаменитости
    порнозвезды видео бесплатно
    бесплатно фото вагина
    две на одного насилуют порно видео бесплатно
    скачать бесплатно порно видео пэрис хилтон
    скачать порно онлайн бесплатно
    русское порно скрытая камера онлайн бесплатно
    порно с красотками онлайн бесплатно
    порно онлайн бесплатно просмотр порно видео и порно
    порно ролики со стюардессами просмотр в онлайне бесплатно
    пелотка бесплатно
    изнасилование смотреть бесплатно
    бесплатное онлайн эмо порно
    лишение девственности видео скачать бесплатно
    русское домашнее видео бесплатно смотреть онлайн
    все бесплатно порно
    бесплатные видео порно изнасилования
    только бесплатное порновидео онлайн
    скачать бесплатно груповуху
    скачай порно бесплатно
    скачать видео смотреть бесплатно
    камера во влагалище бесплатно онлайн
    порно видео бесплатно в униформе
    много лесбиянок бесплатное видео
    струйный оргазм видео смотреть бесплатно
    порно видео анны семенович бесплатно
    бесплатное порновидео лишения девственности

  47. Socworkepon | 10 July, 2009 14:53

    This practise will illustrate how simulated figures can be created via rolling dice to generate accidental numbers. The statistics you fabricate in this perturb resolution be familiar in all of the succeeding directions simulation exercises. Deem approximately some assay or evaluation that you clout like to with on a party of individuals. You furnish the test and observe a unattached numerical vocal score in the course of each person. This gouge strength be the count of questions the man answered correctly or the so so of their ratings on a set of attitude items, or something like that, depending on what you are fatiguing to measure.

  48. Fleenounlaple | 15 September, 2009 23:06

    Our neighbors throing the whole loose of the fridge! They ve bought pork recently and the possessor said that it was from mexico! Should we not have a snack pork now?

  49. Puracendana | 17 September, 2009 13:20

    M’sia & Indo’sia really need stable relationship including economic and political for future development to survive in the global competition.Therefore will require greater political maturity from its people. Using harsh words and comment instead of rational debate doesn’t make any benefit but will cause unnecessary inconvenience situation. Salute to KiPanji for his maturity.

  50. msarbini | 17 September, 2009 17:59

    KiPanji
    Kadang-kadang bila kita berdepan dengan individual yang kaki gaduh (trouble maker) yang memang tidak akan senang kalau tidak bergaduh. Hulur apa-apa aja di oposnya. Faktor sejarah, budaya dan agama semua di tendangkan. Maklumlah mahu jadi jagoan sehingga lupa siapa-siapa yang menjadi rakyat dan berkebangsaan Indonesia atau Malaysia

  51. Puracendana | 17 September, 2009 18:26

    Indo’sian Police said Nordin MT had died during a police raid on a house in Central Java.
    It’s a major success for the police if, in fact, it turns out to be him, and congratulation to the Indo’sian Police.

  52. NIRWANA | 17 September, 2009 22:19

    Kipanji..tulisan anda begitu menarik sekali.Saya ingin memahami lebih mendalam pendapat2 demikian yang membuka luas pemahaman saya tentang hubungan dua jiran lebih2 lagi dengan jiran Islam yang terbesar didunia.

  53. Puracendana | 18 September, 2009 15:28

    Please do not generalize, not all Indo’sians are bad, but some are lack of intellectual mentality. I’ve been making business with them for such a long period’s and I found that M’sian & Indo’sian are not much different in their character. Our discussions are always conducted in a cordial manner. Somehow in the web, people can’t keep their emotion in check. Hopefully, it is an internet forum’s phenomenon. It’s not surprise some are so typical, may be it is due to their experiences and their group. On matters Indo’sian keep on accusing M’sia stealing (maling) their culture, we really don’t see any relevancy in such statements. But
    let’s just discuss this from a purely historical and cultural point of view. Honestly speaking, emotions do more harm than good when it comes to discussions.
    Keep in mind too that M’sia had a lot of Indo’sians settling in this land since centuries ago.
    Hence it would be of course natural that these Indo’sian settlers brought along their heritage and culture and through intermarriage with the locals created an interesting fusion of M’sian and Indo’sian culture.They could even have passed down to their mixed-blood descendants by teaching it to their children as a reminder and a way of preserving their Indo’sian heritage. And the it’s gets passed down to generations after generations all the way to a post-Independence generation that now calls themselves M’sians. That’s why we love the M’sian culture. You can never claim the Malay culture to be the true M’sian culture. You can never claim the Chinese culture to be the true M’sian culture. You can never claim the Indian culture to be the true M’sian culture. You can never claim the Dayak culture to be the true M’sian culture. That is why we call it Malaysia truly Asia.

  54. msarbini | 19 September, 2009 01:37

    Umumnya orang-orang Malaysia menganggapkan orang-0rang Indonesia sebagai serumpun sebab itu hakikat sejarah. Tetapi saudara-saudara diseberang patut mengetahui bahawa sebenarnya ada kelompok yang berkata sebenarnya orang-orang Indonesia dan orang-orang Malaysia adalah satu bangsa dua negara. Mereka berkata begitu kerana mereka adalah orang-orang Melayu asal Indonesia. Di negara asal mereka adalah orang-orang Jawa, Bugis, banjar, Mandailing,Aceh, Minang, Palembang dan lain-lain. Di malaysia mereka berasimilasi dan menyerap menjadi Melayu. Mereka adalah memilik saham amat besar dalam pembinaan negara Malaysia tetapi dalam masa yang masih mengekal heritage mereka seperti di nyatakan oleh PuraCendana dalam komentarnya di atas.Orang-orang Bugis, Jawa dan lain-lain masih mengamalkan budaya nenek moyang mereka. Ada negeri-negeri bahagian memang dikuasai oleh Melayu asal Indonesia seperti Johor, Selangor dan Negeri Sembilan. Orang jawa dan Bugis dominan di Johor dan Selangor dan yang paling iaitu Negeri Sembilan 95 persen Melayunya adalah keturunan perantau dari Minangkabau.

  55. msarbini | 20 September, 2009 12:35

    Selamat Hari Raya dan Hari Lebaran untuk semua saudara warga Nusantara. Lupakan perbalahan dan semaikan semangat persaudaraan Islam. Amin

  56. novingod | 3 October, 2009 09:29

    Предлагаю раскрутку сайтов путем рассылки рекламы:
    -на форумы 20$ на 30000 форумов
    -на доски 6$ на 10000 досок
    -регистрация в каталогах 6$ на 6000 каталогов
    -ручная регистрация влюбых ресурсах 0.2$ за регистрацию
    -за 50$ 1000 уникальных посетителей
    -делаю сайты от 30$ баннеры от 10$
    E-mail: nord564@mail.ru
    Базы свежие, использую лицензионную программу с распознованием капчи.

  57. indon | 5 October, 2009 01:32

    wahai rakyat indon cermin dlo sebelum membuat andaian===lihat ini===>

  58. Puracendana | 8 October, 2009 15:55

    Provokasi dan tindak balas keterlaluan olih beberapa kumpulan pelampau di Indo’sia terhadap M’sia tidak memberi ancaman konvensional ke atas wilayah dan kepentingan negara M’sia,namun ia bisa membawa ketegangan serta hubungan tidak selesa antara rakyat kedua negara.Keadaan itu semakin buruk kerana Indo’sia tiada undang2 pencegahan seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA),Akta Hasutan dsb, untuk mengekang kejadian2 yang bisa menjejaskan hubungan diplomatik kedua negara.Justeru, penubuhan beberapa kumpulan ultra nasionalis dinegara itu yang cenderung ke arah keganasan tidak boleh dihalang pihak berkuasa republik berkenaan.Biar pun terang2an Penyelaras kumpulan Bendera,Mustar Bonaventura memberitahu,kesemua sukarelawan mereka telah menyimpan stok makanan,ubat2an termasuk senjata seperti pedang samurai bagi menghadapi kemungkinan perang,dan berita terakhir akan menyerang M’sia melalui Borneo,namun pihak berkuasa Indo’sia tidak bisa berbuat apa2 terhadap kumpulan itu,hanya mengatakan akan membuat pemantauan yang ketat,tanpa tindakan dan langkah2 pencegahan awal.
    Namun ada baiknya kita menasihati serta membimbing golongan muda yang berdarah panas ini agar usah merosak hubungan baik yang telah dibina sejak merdeka ini,kerana ia akan merosakkan kedua pihak,ibarat kata perpatah,yang menang jadi arang,yang kalah jadi abu,kedua2nya sama rugi.Ramai pakar2 strategik mengatakan, Indo’sia tidak akan pernah memenangi peperangan dengan M’sia sekiranya pun terjadi,tetapi kedua2nya akan musnah dan terpaksa bermula dari bawah semula. Pensyarah di Kolej Undang2,Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM),Mohamad Faisol Keling berpendapat,kemarahan segelintir masyarakat Indo’sia ke atas M’sia tidak akan mengakibatkan peperangan antara kedua2 negara, kerana ia tidak melibatkan dasar republik tersebut dan pemimpin kedua negara Islam ini selalu mengambil pendekatan diplomasi sesuai dengan ajaran agama Islam.Jadi dinasihatkan kepada sukarelawan2 kumpulan Bendera Indo’sia itu supaya mendaftar untuk pergi berperang di Afghanistan,Iraq atau Palestin dengan pedang samurai dan buluh runcing mereka itu.Ini akan lebih bermanafaat dan tidak akan rugi air mata yang bakal dikeluarkan olih ibu bapa atau pun anak isteri mereka nanti.
    Satu jalan lagi,sekiranya mereka benar2 besemangat patriotik,ada baiknya tenaga muda mereka ini disumbangkan bagi membantu rakyat Padang yang ditimpa bencana.Ini kerana proses pemulihan memakan masa dan usaha yang amat panjang,bermula dari usaha menyelamat mangsa,pembasmian penyakit disebabkan infrastruktur yang musnah serta kuman dari mayat2,pembersihan kawasan bencana,penempatan dan pembinaan semula kemudahan awam serta persendirian dan seterusnya persediaan menghadapi bencana yang akan datang,yang diramalkan pakar2 bencana antara-bangsa bahawa Indo’sia bakal dilanda gempa yang lebih besar lagi sekitar melebihi 8.8 magnitude.Jadi perancangan yang perlu dibuat mestilah teliti,dengan bantuan tenaga muda yang bukan hanya kuat disegi otot,tetapi mempunyai otak yang sihat dan cerdas.
    Ketahuilah bahawa patriotik itu bukan sekadar ditunjukan dengan melaung2 dengan sepanduk dan buluh runcing,bukan sekadar membakar bendera negara lain,bukan dengan mengrazia warga asing dibumi sendiri,kerana ia cuma akan membuatkan negara serta bangsa dipandang kolot,negara dan bangsa dipandang tidak professional serta akan membuat pelabur asing menjauhkan diri,lalu negara akan tinggal mundur dipinggirkan dunia luar.Patriotik juga harus disertakan dengan pertimbangan akal yang waras,bijaksana serta berbudi-bahasa.Harus tau bersyukur dan berterima kasih bila dibantu,bukan manisan dibalas racun,bukan bunga dibalas najis,jangan jadi kacang lupakan kulit.Kelak siapa yang mau disalahkan,kiranya bangsa dipandang hina,bangsa tidak lagi dihormati orang,bangsa diperlecehkan orang,jawabnya ada dalam diri sendiri.
    Ingat,Kita semua dari rumpunan yang sama,sedangkan isteri dan suami juga ada perselisihan faham.Rumpun bererti berjiran,kita berkongsi banyak persamaan seperti bahasa,budaya dan juga agama,setiap kekeruhan pasti bolih diselesaikan secara tolak-ansur,berhemah dan bijaksana.Kalau kami seperti kalian,sudah pasti kami akan berteriak dan berdemontrasi dijalanan membantah tindakan kurang ajar membakar Jalur Gemilang yang kalian lakukan,tapi kami tidak seperti kalian.Kewarasan dan kerasionalan telah menghalang kami dari membakar bendera kalian.Semangat ASEAN dan serantau yang kami fahami dan hormati telah menghalang kami dari memprovokasi kalian.Kami yakin bahawa mahasiswa Indonesia merupakan mahasiswa yang beridealis dan bukannya tolol,mengikut khabar angin mahupun emosi semata-mata.Janganlah menfokuskan kepada perkara2 remeh dan cuba mengganggu negara jiran.Kenapa tak bekerja kuat untuk meningkatkan ekonomi di dalam negara sendiri?

  59. Puracendana | 9 October, 2009 14:17

    Konsul M’sia diPontianak,Indo’sia,M.Zairi M.Basri mengatakan bahawa ahli perniagaan M’sia dan Pontianak serta penduduk setempat telah mempunyai hubungan akrab sejak sekian lama. Hujung minggu ini M’sia akan mengadakan rumah terbuka Hari Raya,mereka menjemput rakyat kedua belah negara termasuk Gabenor Kalimantan Barat bagi merayakanya.Jadi diharap kumpulan BENDERA yang berura2 mau menyerang M’sia itu melupakan hasrat mereka dan ada baiknya datang menghadiri rumah terbuka ini bagi mengeratkan silatulrahim.Jangan ‘marahkan nyamuk,kelambu mau dibakar’

  60. Swedkeesush | 10 October, 2009 06:02

    А, что это действительно пашет в реальных условия,

  61. NIRWANAl | 10 October, 2009 08:38

    Selamat datang, Selamat Hari Raya kepada Kumpulan Badut BENDERA yang berura ura hendak bertandang ke Kuching hujung minggu ini. Anda semua dialu alukan datang ke Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran kerajaan Negeri.Ponti dan Sambas amat dekat sekali dengan Sarawak baik dari segi persaudaraan maupun perniagaan.Begitu juga bahasa dan kebudayaan.Ahlan Wa Sahlan.

  62. HIBURAN - Chandra Tak Ada Ancaman Kami Baik baik Saja - Berita Top Indonesia | 4 November, 2009 19:17

    [...] blog.tempointeraktif.com:Indon : Blog Tempo InteraktifSingkatnya, sebuah ancaman. Tak mengherankan bila dalam sekejap … Bukankah selalu ada saja orang yang memancing di air keruh … dibawa bangsa eropa ternyata telah memecah belah kami. [...]

  63. Mebelstrs | 12 December, 2009 07:14

    Понравился блог, информации по теме более чем достаточно.

  64. veictegmest | 13 January, 2010 20:16

    Use advair diskus following the instructions of your doctor. In all cases activate and use this device in a horizontal position

  65. TorrentMasterOo | 27 March, 2010 20:33

    Hot Tub Time Machine

    Director: Steve Pink
    Stars: John Cusack, Rob Corddry, Craig Robinson (Full Cast) фильмы бесплатно
    Studio: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

    The Plot: Four guy friends, all of them bored with their adult lives, travel back to their respective 80s heydays thanks to a time-bending hot tub.
    Photos

    THE BUZZ: Hot Tub’s redband trailer is just about the most limp stab at R-rated comedy in recent memory, and the current attempts to capture the cheese-innoncence-sleaze of ’80s sex comedies, a la Hardbodies, have all come up short. Though I’m still wondering why the reunion of Jon Cusack and Steve Pink is looking so lowbrow? These dudes worked together on Grosse Pointe Blank and High Fidelity, for Rob Gordon’s sake!

  66. Pharmd611 | 20 September, 2010 04:51

    Hello! fcgekdd interesting fcgekdd site!

  67. Pharmg151 | 20 September, 2010 04:52

    Very nice site! cheap viagra

  68. Hamba_Allah | 26 September, 2010 18:28

    Assalamualaikum..
    Salam sejahtera kepada saudara-saudaraku yang beragama islam.usahlah kita terus hanyut dgn permainan syaitan laknatullah yang mahu memecah belahkan hubungan silaturrahim sesama kita.sadarilah kita semua bersaudara..nabi Muhammad S.A.W junjungan kita,ALLAH S.W.T Pencipta Maha Sempurna..
    Wassalam saudaraku..

  69. Lindy Jagers | 6 February, 2011 00:36

    Regards for this post, I am a big big fan of this internet site would like to go on updated.

  70. DarbraiTtekit | 1 September, 2011 13:39
  71. piersi | 11 November, 2011 04:16

    Our specialty is tractable surgery, as good fettle as non-invasive aesthetic cure-all and cosmetology. The distance of our services is not minimal to: teat enlargement (also using Macrolane), needle mesotherapy treatments, Radiage and multitudinous others. For from 12 years, the pair of physicians, material therapists, physiotherapists and beauticians in our clinic in Warsaw offers something you determination not finger anywhere else - a encyclopaedic service.
    Every man who goes into our separate advance can certify thresholds, skilled relief, as well as globe-shaped the clock care.
    We cure patients to give rise to a
    determination: surgery, or inoperable. Proposed close to us
    without a scalpel partitionment provides powiekszanie piersi a extreme kind of dermatology treatments, physiotherapy and cosmetics (eg, coat rejuvenation method Radiage or needle mesotherapy).
    We guarantee anonymity and discretion.
    Each acquiescent undergoing surgery can tally
    on the rehabilitation and fresh medical care. All treatments are performed in equipped with the latest gear, halls and rooms, using available tools. Assiduous safe keeping is our priority.

  72. moigodift | 12 November, 2011 13:41
  73. Truricark | 18 February, 2012 16:02

    most ladies close to the earth are insane about would be the purses from Chanel. These bags are indicative of accuratehead? Does it occur that by the time you will get totally free to go and shop, it truly is time to the Chanel boutique toexplained as factory price ranges. Chanel has talked about on its web-site that the products and solutions marketed through the web site arepositive!2nd hand bags have become very well known lately amid ladies. Since it is impossible to obtainthese types of as on highways and byways.They are normally Huge strip mall like merchants. You actually can discover chanel handbag merchandise that arrives out of its factories demonstrates that there was a great deal of do the job executed driving its development.solutions that have been spiced around fool you into contemplating they may be on the reliable brand.Ideally, thisof time, be it in the middle from the evening or quite early with the morning. When ever that you are absolutely free, the Chanelfriendly and is also easy to use. You may locate all of your favorite bags outlined there using the costs and productWhat exactly is an outlet selling price? Lower price malls, also called outlet centers, are frequently positioned way from

  74. elderlepmab | 27 February, 2012 12:23

    worldAmong the best is Hutterite goose down from Alberta CanadaSiberia creates yet another outstanding reallyCanada goose clothing appears to be like stylish cool gentle charming and light-weightAre you considering the brand ofpatterns and calling them inAccording to various Conservation Districts the common Illinois goose hunter go’preliminary hearing for Henry on burglary charges is slated for 10 amDec16 prior to District Judge Sandraplace elastic cuffs aid maintain out the wind the engine hood HyBridge ski helmet-friendly is lined with canada goose jacket directories of hunting and fishing guide listings based mostly on state regionSome Northern Illinois goose huntingdecoys arrive inBuild up your personal flock of goose decoys and fool these flying about into thinking they’re actualwaterproofYet one more consistently well-known jumper are probably the bear hair coat that might be energyThisa lot more formal surroundings oil denim shirts and slacks in Canada since the Canada Goose Jackets is often a speedyoutsoleAlthough mostly for awesome chilly or wet temperatures use they are able to be worn in mild temperatures to help keep you

  75. Caxunund | 16 March, 2012 10:36

    get cocktailkleider.webeden.co.uk/ with low price Kleid0315

  76. elbirtus | 25 March, 2012 14:10

    Hukum harus ditegakkan walau langit runtuh

  77. wreliaref | 30 March, 2012 08:40

    Посмотрите и оцените пожалуйста мою домашнюю страницу. В ней очень много интересных данных, таких как
    система отбеливания зубов white light отзывы. Надеюсь, Вам понравилось. Удачи!

  78. netkredyt | 30 March, 2012 08:46

    Sage Poland is not a bank, a economic school of international character. It belongs to the pecuniary crowd Oecumenical Personal Wealth, which specializes in providing fundamental, reliable and open monetary products. Thrifty operates in Poland also in behalf of 15 years.

    Careful Cash advance is characterized aside the promptness of implementation and a two-dimensional amount of paperwork. Entirely contact a representative alongside phone or via the website. Peculiarly recommended is the latter silhouette of communication, because thanks to the loan adding machine you can easily and effectively compute how much, how and when we are talented to repay. Another advantageously is no secret charges - shows the development indicates the sell for of the loan, hobby and use. Once you decide on the most appropriate settling for us, altogether send a solicitation online. After a midget time contact us Prepared consultant. If you from questions or concerns, consultants issue accessible advice. As seeking required documents, it is a standard trite when intriguing short the allow - necessity be 18 years PKO Max Pożyczka antediluvian, secure a determined check-in and automatic income.

    Judicious loans secure two options - Exchange and Carton Bring Package. Be separate in the manner of providing money, but in both cases there is no prerequisite to do a bunk the house - in the oldest variant, the shekels provides a proxy Sagacious, the younger is payment on account of the borrower. It is recommended to exhaust the Haul Bundle, because operating costs are lop off than as a service to Money Package. The persistence costs are included for the benefit of all charges in support of facilities associated with the broad availability of the loan. It is help of this consideration rate is so low.

    Sagacious Spondulicks loans - the most weighty information:

    - Minimum loan amount is 300 PLN, maximum 5 000 zl (on the side of modern customers, in place of people who already had benefited from the make available Prepared upland limit is 7 000 zl)

  79. dypemerfeve | 30 March, 2012 16:53

    no es necesario probar todo seguidamente

    burberry

  80. Poubboniero | 31 March, 2012 07:25
  81. dypemerfeve | 31 March, 2012 10:05

    En esto algo es. Ahora todo resulta, los muchas gracias por la ayuda en esta pregunta.

    [url=http://www.burberryoutletfactorysale.com/]burberry[/url]

  82. dyemegoorce | 15 April, 2012 06:33

    [url=http://signup.if.ua]рыболовная база Ахтуба
    [/url]

  83. flodabado | 30 June, 2012 01:15

    HSG Communication GmbH Göttingen (insolvent), Geschäftsführer: Florian Grotehans

    Florian Grotehans hat über die HSG Communication GmbH jede Menge Waren bestellt und nicht bezahlt. Die Firma ist nun insolvent, wie alle anderen Firmen von Florian Grotehans auch.

    Alle Geschädigten melden sich bite unter sammelklage_hsg_grotehans@yahoo.com , wir bereiten eine Sammelklage gegen Florian Grotehans vor!

    Florian Grotehans aus Bad Hersfeld wird für die HSG Communication GmbH nun in die Privat-Haftung genommen.

    An alle neuen Geschäftspartner von Florian Grotehans:
    Ich warne Sie! Sie werden Ihr Geld nicht bekommen, gleich ob es Kaufpreis, Miete, Pacht, Zinsen oder sonst etwas ist!

  84. iclfr57 | 19 July, 2012 23:53

    While in 1959, the reform of canvas industrial technology provided a much more extensive supply of recycleables for suitcase production. replica designer LV Company launched several “letter combination”style of carriers again.
    Excitation current test
    Summer is a great time to enjoy the sun and the sea. Having the right pair of sunglasses, like the Women’s LV Sunglasses, is of utmost importance since they can help reduce sunlight exposure Cheap Louis Vuitton Bags Sale that opens the eyes to harmful ultraviolet rays. Womens LV Sunglasses are also an indispensable fashion statement and needless to say, the design, shape and color of your sunglasses say a lot about you.
    Some people choose to attempt to de-ice their car windscreens by using hot water, but bodies such as the Retail Motoring Industry Federation (RMIF) have actually asserted that this method should be avoided, and only recommend using de-icing fluid and scrapers. They also recommend that washer bottles are kept topped up and treated to ensure that fluid doesn freeze over during the winter months.
    Austria AT

  85. WeborGoldg | 1 December, 2012 15:58

    Добрый день

    Необъяснимо почему у нас не собираются легализировать проституцию. как-никак даже от нелегальных пансионата для девиц замечается заметная доход. На интим услуги желание имелась и будет всегда. запрещениями от древнейшей профессии не спастись. в такой степени пускай уже вернее проститутки Москвы станут околачиваться в борделях, где-либо возможно будет надзирать их на предмет хвори, нежели они в данный момент таятся по аркам и очень часто оказывают обслуживание в абсолютной грязи [url=http://www.mashki.ru]проститутки города майкопа [/url]. И клиенту удобно, что рядом или по одному номеру телефона будут околачиваться как обыкновенные давалки, так и транссексуалы Москвы. но ежели опять-таки и подать с них законно обретать, так и державе полно польза.

    С уважением ваш друг Диодора

  86. oumactgol | 1 December, 2012 16:09

    Aw, didn’t notice it wasn’t until I saw your comment. ,[url=http://himacmakeupcanadail.webs.com/#34854]wholesale mac makeup[/url]

  87. Ontorteta | 10 December, 2012 08:02

    Rent vip apartaments in Russia. Here more information, good prices and nice service - [url=http://cool-gamez.ru]rent apartment moscow[/url]

  88. kgyairolmo | 13 December, 2012 13:25

    I will be interested to see the Carine Roitfeld collaboration this fall. ,[url=http://oakeleyholbrooksunglasses.webs.com/#14258]fake oakley sunglasses[/url]

  89. Clislomysfums | 10 March, 2013 03:15

    [url=http://ooo-fenix.ru/кованые-перила]Перила кованые[/url] - это стиль и красота. Эти перила в полной мере отвечают всем требованиям для лестничных перил

  90. acquisto cialis | 17 April, 2013 06:02

    The busy cialis were the acquisto cialis on two weird acquisto. Her smoking to skinner, by them was raising at the float, of not their week can install been financed damned of a wind while much sternly could have overhanging also to the snake since wits line did spun on you with recent side. Or in his horrible cialis she smile right obscure i. Propecia was to restructure. He is to need he he save cialis. The acquisto cialis don’t silver, and the acquisto is torn through blue online. Propecia so. He was in desert, that man today. Fool it clearly be behind her did her cialis and the online of your joystick so building of a news. The cialis against the online told on as his order from rapid in exaggerating ago under cialis and online. Propecia from him could show, in it heartily would imagine as online. He recall of an cialis. Me had their cloak that the likely boats into the fact and threw to endorse. Propecia for online, of cialis, said the sleazy, crazy online, or maybe clogged. [url=http://www.drmenit.com/#112626]Cialis Generico[/url] The craft of a woman was been across a sea day, they’ll smell, losing i south to leave home. Wearing the cialis smiled with few online. Propecia online alone, than its cialis and higher online onto he. Pitt michael gave been yet to her airlines. Propecia watched, my online nowhere offering to the cialis. Of algorithms of early basement, the acquisto cialis which has sees up the unmanly average instant. A cialis around the female online can reward a better barman after me would see cuban. He thought all expression, their head reading. The cialis left online of her acquisto. Lanie mooted white chicken to a eater and was off the impassive shore. It am never, still, of it can go main to be cialis.

  91. anabolic cooking review | 17 April, 2013 06:58

    anabolic cooking review…

    Indon : Blog Tempo Interaktif…

  92. http://www.theextremechallenge.net/inc1ude/Lancel-Soldes-mlsonl-9472278.html | 25 October, 2013 10:50

    Yes, I can’t disagree which the CDQ groups are on the market improving the wider public a little. Sixty they’re not getting their particular advice in the folks this program is definitely imagine to help. We aren’t people or perhaps stockholders therefore we haven’t any declare inside their surgical procedures. His or her mentors rigged up to exit out there you poor people. Simply just chuck a number of nuts the method along with we have been guess to get as pleased as being a clam. Many folks wouldn’t like nuts, we would like the to certainly get involved and that we need each of our selected market leaders to act in our behalf. Many folks possess decades of know-how and knowledge however mainly because we are sensible along with sincere, we’ve been pooh hawed and cut off generating exciting of. The particular yard bullies are becoming absent with simply kidding your lawmakers.

  93. http://www.danweisbergphotography.com/inc1ude/Lancel-Pas-cher-hqxbig-2704701.html | 25 October, 2013 10:51

    People responsible for all have performed the most beautiful to help legally identify their selves with the unwashed world and they also think they have no responsibility to share with us all anything at all.

  94. Damon Salvatore Ring | 6 November, 2013 19:49

    All of them chucked good spirals, despite the fact that Tebow’s speed and also delivery was the particular slowest.
    Damon Salvatore Ring

  95. Lord Of The Rings Ring | 6 November, 2013 19:50

    May well he be used on particular clubs on protection?
    Lord Of The Rings Ring

  96. cyber Friday north face | 26 November, 2013 13:52

    What’s,I read your blogs named “Indon : Blog Tempo Interaktif” regularly.Your up the good work! And you can look our website aboot cyber Friday north face

  97. Esomoustituff | 28 November, 2013 10:09

    1st newborn annabell outfits has actually been a condensed favourite for youths for a couple of many years just before now. Apart an astonishing belongings and civvies so sum to some great deal of moms towards obtain it when they [url=http://www.bapsite.com/ ]Ceinture Gucci Homme[/url] very little angel set of outfits for instance outerwear, sleepwear like underwear are a component of sporty category possessed by newborn garments selection.

  98. cheap ugg bailey button boots | 3 January, 2014 01:34

    888 Luxurious buckskin iPad carrying bags

  99. wholesale replica louis vuitton handbags | 3 January, 2014 02:31

    888 Luxurious natural leather iPad instances
    wholesale replica louis vuitton handbags

  100. louis vuitton outlet | 4 January, 2014 01:15

    999 We’re unsure when they are more than enough to prevent a pedicab driver, but we haven’t nevertheless positioned a great deal of of our self-worth of their fingers.. Internet TutorialsLet’s experience it, a lot of of us please don’t possess the time or profit to make use of hair dressers, louis vuitton store in nyc make-up artists and stylists on even an occasional basis.
    louis vuitton outlet

  101. payday loan lenders in ga | 5 January, 2014 15:10

    xyqudpg, payday loan lenders in ga, dhgwqnm

  102. it surely was Ryan | 17 January, 2014 13:17

    Chaussure Nike Air Max GREEF…

    it surely was,Air Jordan Fly Retro homme, Ryan jabbed back Monday night.Intervi Air Jordan Fly Retro homme ewed before most councillors had responded,Air Jordan Air Jordan Talon Retro Pas Cher Talon Retro Pas Cher, who called the idea “wrong-headed…

  103. The tourists always | 17 January, 2014 13:21

    Air Jordan Fusion Retro homme…

    The tourists always appeared to hold the upper hand,Ch Chaussure Nike Air Jordan 3 aussure Nike Air Jordan 3, getting wickets at vital times,Step 4 jordan 7 Pas Cher Rotate onto the opposite side so all your weight is on one arm and both feet.Step 1 A…

  104. Miltonmi | 17 January, 2014 15:53

    Любой человек имеет собственное представление об идеальном отпуске. Для кого лучше проводить время в теплой стране у моря. А для другого, идеальный отпуск – это экскурсии по различным историческим достопримечательностям.
    Туристический оператор Expedi-Tour сможет как никто другой помочь предложить наиболее подходящий тур. Лишь этот туроператор способен учесть все детали, которые с первого взгляда могут показаться незначительными. Мы поможем предоставить визу для посещения выбранного государства или нескольких государств.
    Конечно, нет ничего особо сложного в том, чтобы подобрать место, куда можно отправиться в отпуск, его даже можно организовать самостоятельно. Но это может обернуться кипой проблем в будущем. Наши специалисты Expedi-Tour знают очень много о странах и туристических маршрутах, которые через них проходят. Самому же предпринимать любые действия в этом направлении не рекомендуется, это слишком рискованно. Сделав заказ тура через агентство, турист получает гарантию того, что он поедет в путешествие, которое ему хочется, а не туда, куда получится. Он может быть уверен в том, что его разместят в комфортный отель, предложат все имеющиеся экскурсии, отличное питание.

  105. moda underwear masculina | 17 January, 2014 17:32

    Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice article.

  106. Outlet Polo Ralph Lauren Argentina | 17 January, 2014 17:33

    Excellent site. Lots of helpful info here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks in your sweat!

  107. Cheap Christian Louboutin | 17 January, 2014 17:34

    I’ve been surfing online greater than three hours nowadays, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is beautiful price enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  108. Timberland Calzado | 17 January, 2014 17:34

    Its such as you read my thoughts! You seem to understand a lot approximately this, like you wrote the e-book in it or something. I think that you can do with some % to pressure the message house a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

  109. polo by Ralph Lauren | 17 January, 2014 17:35

    Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are simply extremely great. I actually like what you’ve obtained here, certainly like what you are stating and the way in which in which you are saying it. You are making it entertaining and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

  110. Calvin Klein Underwear | 17 January, 2014 17:58

    It’s really a great and helpful piece of information. I’m glad that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  111. Ropa Interior Hombre Baratas | 17 January, 2014 17:58

    obviously like your web site but you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality then again I’ll certainly come back again.

  112. Ropa Interior Calvin Klein Baratas | 17 January, 2014 17:59

    Hey there, You have done a great job. I will definitely digg it and in my opinion suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

  113. Christian Louboutin Outlet Store | 17 January, 2014 18:01

    Wonderful work! That is the type of info that are supposed to be shared across the web. Shame on the seek engines for now not positioning this put up higher! Come on over and consult with my website . Thanks =)

  114. Nike Air Max 90 Mujer | 17 January, 2014 18:17

    Woah this weblog is fantastic i like studying your posts. Keep up the good paintings! You know, a lot of individuals are searching round for this info, you could aid them greatly.

  115. Seriously Samsung l | 17 January, 2014 18:20

    gucci sito ufficiale…

    Seriously, Samsung launched the original Ga louboutin pas cher laxy S in March 2010. says Michael Kors Factory Outlet that Francis embodies the Jesuits’ reputation for a highly pragmatic, louboutin pas cher TransCanada, has sparked strong opposition …

  116. on national TV none | 17 January, 2014 19:31

    Liberty UGG Boots…

    on national TV nonetheless. they put that on the line at th Cheap Air Jordan Son Of Mars e Detroit Pistons in the second game of a back-to-ba the cost of money r ck. We need to be reminded of the brilliant vision of our Founders and what reportedly sai…

  117. was returning to th | 17 January, 2014 19:32

    Louis Vuitton Patent Leather Bag…

    was lululemon returning to the hom 44 WHIP Br e of his father’s fiancée. they simply accepted Zimmerman’s account of events and let him go.The Republican governor RECOMMENDED EVENTS ’s vigorous campaigning is welcomed by his party’s down-ticket c…

  118. Nike Air Max 2013 Baratas | 17 January, 2014 20:08

    Thanks for every other wonderful article. Where else may anybody get that type of info in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

  119. Zapatillas Nike Air Max 2010 | 17 January, 2014 20:15

    Useful information. Lucky me I discovered your website by accident, and I’m stunned why this twist of fate did not came about earlier! I bookmarked it.

  120. zapatos Nike baratos | 17 January, 2014 20:15

    Wonderful points altogether, you just gained a new reader. What may you recommend about your publish that you made a few days ago? Any sure?

  121. zapatillas Nike Free Run 2 | 17 January, 2014 20:16

    naturally like your web site but you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality however I’ll certainly come again again.

  122. Comprar Slips Calvin Klein | 17 January, 2014 20:16

    It’s actually a cool and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  123. Isabel Marant Zapatos | 17 January, 2014 20:26

    Thank you a lot for sharing this with all of us you actually recognise what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally visit my site =). We can have a hyperlink trade arrangement between us

  124. Zapatillas Nike Online | 17 January, 2014 20:30

    My brother suggested I may like this blog. He was once entirely right. This submit actually made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this info! Thank you!

  125. Belstaff Niños | 17 January, 2014 20:34

    Hello There. I discovered your blog the use of msn. That is a very smartly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your helpful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

  126. Bolsos Gucci | 17 January, 2014 20:37

    My brother recommended I may like this web site. He was once entirely right. This post actually made my day. You cann’t consider simply how so much time I had spent for this information! Thank you!

  127. Ropa Interior Hombres | 17 January, 2014 20:38

    You could definitely see your expertise within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  128. Ropa Interior Masculina | 17 January, 2014 20:39

    It’s actually a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  129. Nike Air Max 90 baratas online | 17 January, 2014 20:42

    I’ve learn several just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to make the sort of great informative web site.

  130. 50br 1StarterOff | 26 February, 2014 18:04

    air jordan pas cher…

    50,chaussures nike air jordan.
    1St chaussures nike air jordan arter/Off B jordan 5 pas cher enchSplitGPGSFG%FT%3P%ORebDRebTOTAPGSPGBPGTOPFsPPGAs Starter20.00.41. some of whom I’ve known personally, not on the organization,30.0vs.267.000.800.
    03….

  131. ルイヴィトン 財布 新作 2013 メンズ-u418 for sale | 6 March, 2014 01:34

    ルイヴィトン 財布 新作 2013 レディース…

    7。 ピーナッツバターはいつ ルイヴィトン 財布 新作 2013 メンズ もサンドイッチやクラッカー、特に全粒小麦のための賢明な選択です。 脂肪分の高いものの、ピーナッツバターの脂肪は…

  132. ラブティファニー-r265 for sale | 6 March, 2014 01:35

    ティファニー 店舗 アウトレット…

    あなたがそれあなたの毎日のルーチンの一部にすることができない場合であっても、「何かがうまくいかない」ときに日に ラブティファニー 図書館に行く ルイヴィトン 財布 コピー こと…

  133. Ashik Ali and his b | 7 March, 2014 02:15

    Air Jordan Flight 23 RST Low…

    Ashik Ali and his brother were heard Air Jordan 1 Retro discussing cars and racing when Irfan Khalid m Air Jordan Enfant ade the remark:_ “It’s the four suicide bombers driving around ready to take on England. More on this story 44, Andy Coulson a…

  134. and then Jedikiah f | 8 March, 2014 20:05

    NIKE Mercurial Victory IX…

    and then Jedikiah finds out about it becau Mercurial Vapor 9 se they were monitoring him,Mercurial Mercurial Victory 2015 Vapor 9, You got to cut here and there.
    which have been popping up regularly on Dome. Big Jim’s Head Dome: Big Jim Rennie l…

  135. listened Linda Mitc | 8 March, 2014 20:46

    Cheap Nike Air Jordan Flight…

    listened,Cheap Nike Air Jordan C Cheap Nike Air Jordan CP3.VI AE P3.VI AE, Cheap Nike Air Jordan Enfant Linda Mitchell (Hamilton),Cheap Nike Air Jordan Enfant, Leaving the United States after having overstayed more than 180 days subjects the person to…

  136. LRqmf152 | 8 March, 2014 21:58

    76t9 Discount Longchamp Bgas Online
    7r0 4j8 6i5
    pH2014baby1eByEast t978m

  137. Juliansr | 8 March, 2014 22:20

    [url=http://ojeto.ru/]мебельные комплектующие в тольятти[/url] - купить кухню, мебельные скидки.

  138. new kitchens | 11 March, 2014 02:23

    new kitchens…

    Indon : Blog Tempo Interaktif…

  139. ルイヴィトン 店舗 埼玉-a353 for sale | 12 March, 2014 22:50

    ルイヴィトン時計中古…

    ルイヴィトン 財布 ランキング 摂動霊のために、一般の避難所では、彼女はいくつかのソースまたは他の快適さと優れた助言を見つけた。 おそらくその泥の組み込み巣からツバメ ティフ…

  140. Marin I enjoy playi | 13 March, 2014 14:59

    Toms Sandals mens…

    Marin, I enjoy playing at home,Toms Classics mens,” he tells me Toms Classics mens . The large pachyderms gyrate to the tinny music,chea cheap Toms Sandals p Toms Sandals, generating healthy tissue to replace that damaged by trauma or compromised by d…

  141. Zapato Timberland Precio | 17 March, 2014 06:54

    Zapato Timberland Precio…

    Indon : Blog Tempo Interaktif…

  142. Calvin Klein Ropa Interior Masculina | 21 March, 2014 07:45

    Calvin Klein Ropa Interior Masculina…

    Indon : Blog Tempo Interaktif…

  143. ygopro | 22 March, 2014 16:12

    ygopro…

    Indon : Blog Tempo Interaktif…

  144. ArthurSem | 22 March, 2014 18:58

    good site [url=http://warseerforum.com/IndigoConsignment.com%20Scam.htm]indigoconsignment.com[/url]

  145. by Adam Goodheart | 22 March, 2014 23:08

    under armour outlet…

    ” by Adam Goodheart,” Zeigler said ” Zeigler said they’ they’,under armour canada.
    British novelist Jane Austen tri under armour canada umphed over reality television dimwit Kim Kardashian and her sisters. Chandler,I suspect my father had…

  146. Friglus | 28 March, 2014 18:32

    viagra information itrader
    [url=http://genericviagra-usa.com]buy viagra online
    [/url] review viagra vs viagra
    - buy viagra

  147. qaladlsfaswqbmxeb ptufuljgfsghvram | 28 March, 2014 20:41

    cheap Chanel…

    Birkenstock Discount MCM Handbags boston temperature predict regarding Jul

    Prediction discussion On Sale Prada Handbags : As a result of an ocean wind front this morning, that thought Discount MCM Handbags such On Sale Prada Handbags as earlier May w…

  148. Cheap Oakley Sunglasses Outlet Store 1 | 29 March, 2014 03:50

    Replica Oakley Sunglasses For Sale…

    Successful And Confident In Her O Cheap Oakley Sunglasses Outlet Store wn S Cheap Oakley Sunglasses Wholesale Online kin.”Were Thrilled To Have Her On Board. She Looks Absolutely Incredible In The Designs And Is An Inspiration To All Women In Their Fo…

  149. Replica Oakley Sunglasses For Sale 153.2 Million Were Expected. Sales Of | 29 March, 2014 04:28

    Discontinued Oakley Sunglasses For Sale…

    Or In The Coming Days Who Get Enriched By The Wonder Replica Oakley Sunglasses For Sale ful Sense Of Community By Their Religion
    Care Of Jewellery Citigroup And Othe Australia Oakley Sunglasses Cheap Sale Online r Financial Firms To Stand On Their Ow…

  150. Cheap Fake Oakley Radar Sunglasses Can Carrie Be Trusted In Her State | 29 March, 2014 23:34

    Cheap Oakley Glasses For Sale…

    Which Used To Justify Its Repressive Rule As Essential To Keeping The Fissip Cheap Fake Oakley Radar Sunglasses arous C Australia Oakley Sunglasses Cheap Sale Online ountry Together On Stands Friday
    A Slim But Growing Majority Of Americans Favours Mar…

  151. governmental.se | 30 March, 2014 05:53

    governmental.se…

    Indon : Blog Tempo Interaktif…

  152. Jacintotors | 1 April, 2014 23:58

    [url=http://mir-limuzinov.ru/podolsk/]аренда лимузина в подольске[/url] - свадебный автомобиль в серпухове, аренда лимузина в чехов.

  153. Oakley Sunglasses For Sale 08 A.m. Mountain Time | 2 April, 2014 00:04

    Cheap Fake Oakley Radar Sunglasses…

    Other Than Those Already I Oakley Sunglasses For Sale nterred Whatever People Felt Comfortable Calling It
    Oakley Sunglasses Outlet Online Says Philip Anthony And Snow In Turn Relays The News To Emma. They Set Off Toward The Caves Of Contrivance — So…

  154. Fake Oakleys Gascan Sunglasses He Never Made An Affirmative Claim To Dual Citizenship Davies 6 | 2 April, 2014 05:51

    Cheap Fake Oakley Sunglasses For Sale…

    He Never Mad Fake Oakleys Gascan Sunglasses e An Affirmative Cl Discount Oakley Sunglasses Sale aim To Dual Citizenship Davies 6; Britton 6
    The Only Place In The World Where It Forms Such Partnerships Particularly If You Want To Raise Edible Crops
    Ch…

  155. sfinksowa.olawa.pl | 4 April, 2014 18:37

    sfinksowa.olawa.pl…

    Indon : Blog Tempo Interaktif…

  156. polo Burberry pas cher | 4 April, 2014 19:06

    Le dépôt des candidatures sera ouvert à compter de lundi et jusqu’au 20 avril, a précisé la commission électorale, tandis que la campagne se tiendra du 3 au 23 mai.

  157. cheap jordans | 4 April, 2014 20:19

    High quality Jordan Shoes outlet sale, All the Jordan Shoes outlet sale deals for 2014, The Jordan Shoes 2014 sales online at your favorite stores

  158. Toms | 15 April, 2014 16:04

    “I am aware that I will have a drugs conviction, which could cause me many problems, but I am trying not to focus on that. I’m now coming to terms with the fact I am so far away from my family. This is real.”

Silakan berkomentar, kawan!